måndag 29 oktober 2007

Besök av Trollmor Kloka

Vi har pratat om trollen i vår Trollskog fram och tillbaka länge, och nu tyckte jag att det var dags att ett snällt Troll skulle få visa upp sig lite...
Trollet Kloka bor i skogen bakom parkleken Ådalen, och just den här dagen var hon ute och letade efter Bergatrollets guld som hon så oturligt råkat tappa bort. När barnen kommer upp i skogen sitter Kloka på en sten och kokar en trolldryck i en stor kittel.. Hon ser gammal ut med vit hy, en vårta på nästan, svart krulligt hår, svans och stora guldringar i öronen och runt halsen.
Kloka blir lite rädd för alla barnen och gömmer sig bakom en buske. Barnen vågar sig fram och tittar på den läskiga röda trolldrycken. När de lyfter på locket är det fullt med spinglar och löv. -Fy vad äckligt, tycker de flesta...
Plötsligt vinkar Kloka till Elisabeth att hon ska komma närmare, och hon lämnar fram en lapp där hon ber barnen hjälpa henne att hitta guldet som hon tappat bort, annars får hon inte komma hem igen. Barnen hjälper glatt till, aningen avvaktande, Kloka är ju lite läskig. Guldet hittas och som tack för hjälpen får barnen en stor korg med kanelbullar och pepparkakor (och den läskiga trolldrycken smakade nästan på samma sätt som vanlig jordgubbssaft...). Även de som var lite rädda blev glada och sa att hon var ett riktigt snällt troll.
Så tänk vilken tur vi hade att Kloka var i skogen just den här dagen. Synd bara att jag själv inte var där, jag hade gärna velat se ett riktigt gammalt troll :-)

onsdag 24 oktober 2007

Måndag 22 oktober

Ny vecka igen... 22 oktober... Inte klokt så fort veckorna går...
Känner mig mer energisk än vanligt. Vi har gjort iordning på tomten i helgen och klippt ner våra GIGANTISKA äppelträd, vilket resulterade i en tomt som känns dubbelt så stor och som gjord för lek... Det ena trädet visade sig vara illa däran, och trädbeskäraren föreslog att vi skulle ta bort det. Men med alla låga grenar är det ju ett perfekt lek- och klätterträd! Så det beskars ordentligt och bara de grova grenarna är kvar och voila... Med gungor, ringar och rep har vi världens roligaste träd!
På fm kom Elisabeth och hennes barn hem till oss och det var kö (!) vid trädet... Alla ville prova att klättra! Pippi och Ronja (kaninerna) har ju också en viss dragningskraft, och de fick komma ut och gå i koppel. Vilda vill gärna hålla och mysa hela tiden (vilket kaninerna snällt fick finna sig i :-)) så jag tror jag vet vad hon önskar sig i 4-års present Johanna...

I en hörna satt Frida och Linnéa plötsligt böjd över något som verkade mycket intressant... En död mus. Vi ordnade begravning och helt spontant började Linnéa sjunga "Lilla mus, lilla mus, lilla söta musen. Hon är död, hon är död"... Så fint för lilla musen.

På eftermiddagen när småtjejerna sov gick Isabelle, Emma, Lukas och jag ut för att göra en "Inte nudda marken bana", Lukas har byggt en på landet tidigare så han var byggnadschef. Vi samlade stenar, plankor mm som vi la i en bana runt lekträdet och det blev en jättefin bana där vi både hoppade, gungade och klättrade utan att nudda marken!

Musik att spela och sjunga till

Vi äro musikanter

Vi äro musikanter utifrån Vällingby

Vi äro musikanter utifrån Vällingby

Vi kan spela havstrumma, triangel och claves

Vi kan spela med bjällror och på ägg

Och vi kan spela bomfaderalla, bomfaderalla, bomfaderalla

Vi kan spela bomfaderalla, bomfaderallanlej



Min gamla moster

Jag har en gammal moster

som heter Lisa Vik

Det bästa som hon vet är

att spela sin musik

Och så låter trumman

och trumman låter så

Och så låter trumman

och trumman låter så

(sen cymbal/pinnar/maraccas/triangel/bjällror/kastanjetter)


Spela fin musik (mel. Dansa i en ring)

Spela fin musik, spela fin musik, spela fin musik, spela fin musik

Spela alla, spela alla, spela alla på en gång

Spela en och en, spela en och en, spela en och en, spela en och en

Spela alla, spela alla, spela alla på en gång


I vår orkester (mel: Hjulen på bussen)

Att spela på vår trumma låter Bom, bom, bom

Bom, bom, bom, bom, bom, bom

Att spela på vår trumma låter Bom, bom, bom

Bom, bom, bom, bom, bom, bom

Här i vår orkester


Att spela på triangel låter pling, pling, pling

pling, pling, pling, pling, pling, pling

Att spela på triangel låter pling, pling, pling

pling, pling, pling, pling, pling, pling

Här i vår orkester


Att spela på maraccas låter ksch, ksch, ksch...

Att spela våra pinnar låter klonk, klonk, klonk...

Att spela våra bjällror låter bling, bling, bling...

Att spela kastanjetter låter klick, klick, klick...

Att spela på cymbaler låter pling, pling, pling..

Torsdag 18/10


Lekisdag. Lekisbarnen leker och sjunger och pratar om larmnumret 112. Vad som kan hända och när man ska ringa. I parken leker vi andra och bygger vägar i sandlådan med traktorer och lastbilar.

Efter lunchen har vi musikstund igen, och alla är med och tycker det är jättekul. Populäraste instrumenten är trumma och triangel. Jag har skrivit om texterna på några sånger så vi kan spela till dem...

Söta Svea...

Onsdag 17/10

Vilda och Emma i kojan

Mulleskogen. Vi leker i vår fina koja som vi byggt. Sen kommer Pomperipossa på besök. Jag har tagit med en sjal, en plinga och en filt, sen är leken i full gång... Men sjalen på huvudet blir jag häxan Pomperipossa och jag gömmer mig bakom ett träd. Sen plingar jag och bankar med min käpp tre gånger i marken, och då förvandlas alla barn till stenar. Sen tar jag min filt och gömmer ett barn under, och kompisarna ska gissa vem som är borta. Vi turades om att vara Pomperipossa tills det var matsäcksdags.

Tisdag 16/10

Lekisdag. Lekisbarnen med Elisabeth sjunger visan ”Dagarna de går och går” och övar på veckodagarna. Sen gör de spindlar av pärlor och piprensare som ska bo i vår trollskog. Alla barn med föräldrar har fått i uppgift att göra ett troll hemma som ska bo i lokalen, och vilka vi kommer jobba med framöver. Det är jättekul att se hur fina och olika alla troll blir!

Småbarnen går till ”Lilla parken” och leker. I lokalen är det Emmas tur att hjälpa till med lunchen, hembakad pizza! Mums, tycker det allra flesta.

Äntligen har våra nya musikinstrument kommit, och vi plockar upp dem tillsammans. En havstrumma, en handtrumma, två tamburiner, kastanjetter, fingercymbaler, claves, maraccas, bjällror och en triangel. Vi hade en jättemysig sång- och musiksamling tillsammans, där alla fick prova de nya instrumenten. Eller mest musikstund måste jag nog säga för sång blev det inte mycket.. Svårt att spela och sjunga samtidigt...

Måndag 15 oktober

Vi går till Grötfatet och cyklar och leker. Emma, Lukas och Isabelle lär sig åka nerför brandstången i stora klätterställningen. Vi övar oss på att hoppa hopprep, det är fortfarande lite svårt med dubbelhopp (dvs inte bara hoppa när repet slår i marken utan försöka hitta en rytm). Emma och Isabelle har blivit jätteduktiga och kan hoppa fler än 8 hopp. Linnéa, Frida och Vanessa hoppar ”ormen”. Lukas har hittat en tvåhjuling och cyklar runt på gården, hopprep säger han "nej tack" till än så länge... . Efter lunch går Emma, Joel och Vilda går med Elisabeth till badhuset för lite lek och plask. Vi äter mellis ute innan vi går hem. Många trötta ben när vi "äntligen" kom hem :-)

Lekis 25 september

Vi pratar om Teatern vi såg och alla verkar ha haft kul!

Vi klipper och klistrar bilder på Rut och Knut från foldrar som vi fått och gör ett litet collage.


Dags för Sagolandet igen... Den här gången är alla med, och det är jättekul.

Mitt magiska klot lyser och med en liten docka i blå klänning och två halsband börjar jag min saga. I skogen där Ninni bor finns det 40 rövare. Rövarhövdingen heter Fiolito och han är ute efter ett halsband av oskattbart värde som ägs av en flicka som heter Mimmi... Sagan heter ”Inga rövare finns i skogen” och är skriven av Astrid Lindgren. En spännande saga som såklart slutar lyckligt.

När jag var liten brukade min mormor alltid läsa den sagan för mig, det var min absoluta favorit! Därför är det extra kul för mig att jobba med den, och det är roligt att alla barn tycker lika mycket om den som jag gör!

Det var många som lekte Peter och Mimmi och Fiolito resten av den dagen...

Teater Rut och Knut

Torsdagen den 20/9 samlades vi lite tidigare i lokalen för att bege oss till Teater Pero på Sveavägen. Med var Joel, Lukas, Lars, Isabelle, Vera, Emma, Alvin, Linnéa, Elisabeth och Johanna.


På tunnelbanan gick allt bra. Alla var lite spända, men förväntansfulla. Första utflykten med nya lekisgruppen.

Vi skrattade alla gott när Emma tyckte att ”Nästa Åkeshov” lät som ”Nettan åker båt”...

En kort promenad från tunnelbanan till teatern där det redan var andra barn som väntade.

Snart fick vi komma in i salongen, där vi bänkade oss på en enda lång rad.


Vem haltar här? Det är ju Rut..

Hon måste gå till doktor Knut”


Alla levde sig verkligen in i teatern, trots att det var lite svårt att förstå ibland eftersom ingen rekvisita användes. Det var tur att vi läst boken några gånger innan besöket.

När teatern var slut fick alla barn ett kort från föreställningen med sig hem.

En liten promenad till tunnelbanan igen och sen begav vi oss tillbaka till lokalen för att äta lite lunch.

En mycket lyckad dag tyckte alla vi som var med!

Lekis 18 september

Vi ska på teater ”Rut och Knut går till doktorn”, så vi förbereder oss genom att läsa boken.

Vi övar veckodagar och sjunger veckodags-sånger:

Dagarna de går och går efter varandra...”

Sju dagar har veckan”

Måndag ser jag mig omkring...”


Någon som har fler sånger med veckodagar så säg till...


Vi klipper cirklar och kvadrater och limmar på hårdpapp.

Vi leker ”Ja-leken”. Alla föreslår en aktivitet var och en, tex att hoppa, snurra, jogga mm och alla är med och ropar ”Jaaa”. En bra lek som stärker självförtroendet när man får medhåll från alla håll på det man vill göra!

Lekis 13 september

Vi får vår första bokstav med en bild som börjar på den samma. Vi kallar oss för namn med djur som barnen kommer på på samma bokstav: Vi hade svårt att komma på djur på J men det gick till slut.. Här är resultatet som framkallade många skratt...:-)

Lukas Lejon

Emma Ekorre

Isabelle Igelkott

Joel Jordgeting

Lars Lokatt

Vera Valross

Alvin Apa

Johanna Järv


Vi pratar om Ninni skogstroll igen. Vi rullar ut ett stort papper (1x3 meter) på golvet. Iklädda målarförkläden målar vi tillsammans Ninnis Trollskog med vattenfärg. Blå himmel, sol, träd, stenar och så Bergatrollets berg såklart.

Lekispremiär 10 september 2007

För våra 4-5 åringar ordnar vi lekis två fm i veckan. Nu är det premiär, och såklart jättespännande för våra nya lekisbarn Joel, Alvin, Lukas och Emma. "Gamla" i gruppen är Isabelle, Vera och Lars. Jag är första "fröken", vi dagmammor turas om en månad i taget. Ett genomgående tema under hösten är arbetet med "Sagan och fantasin".

Vi pratar om ålder och månaden vi fyller år.

Vi ritar självporträtt och de som kan skriver sitt namn.

Att jämföra med vid lekisperiodens slut (VT-08).


Vi inleder vårt sagoarbete med Ninni Skogstroll. Jag har gjort en magisk Sagospegel, och genom den kommer vi till Sagolandet. När vi är i Sagolandet kan allt hända. Vi sitter under en vit ”sänghimmel” med tyg runt om, och mitt magiska röda sagoklot lyser...

Alla är knäpptysta och spänningen går nästan att ta på. Alla vill inte riktigt krypa in i sagolandet, men lyssnar utanför istället...

Jag berättar sagan om Ninni Skogstroll utan bok


När sagan är slut kryper vi en och en ut från sagolandet, genom spegeln, och är tillbaka i lokalen igen. Vi pratar om sagan med Ninni. Vi talar om ”värderingar” och hur man är en bra och snäll kompis.

fredag 5 oktober 2007

Kalas för Svea 2 år!



Världens sötaste Svea fyller 2 år, och då blir det kalas!!!