onsdag 28 november 2007

Skogen



I skogen tog jag med mig Lukas, Alvin, Emma, Vera och Linnéa för att ge dem en uppgift. Jag hade packat väskan med papper, pennor i alla färger, pärmar och sittunderlag. Tillsammans fick barnen välja ett träd som de skulle rita av. Först pratade vi om träd, om de är stora eller små, barrträd eller lövträd, färger mm. Valet blev en stor tall.

Lukas startade med stammen och trädkronan. Sen grenarna och till sist de stora rötterna (under marken).
Alvin valde noga färg på pennorna, och ritade en grov stam med kala grenar längst ner. Han lärde sen sina kompisar att toppen på tallen heter "krona", och den ritade han sist. Många detaljer och noga färgval.
Vera granskade trädet noga och ritade först en tjock brun trädstam. Hon fortsatte med barrlösa grenar längst ner på trädet, och sen en stor grön trädkrona. Till sist ritade hon även en sten intill trädet.

Emma började först med att rita ett grönt träd. Hon fortsatte sen med träd i olika färger bredvid. Det var träd utan löv och barr, och när solen lyste på dem tyckte hon de såg ut så.
Linnéa valde snabbt en svart penna och ritade en stam. Jag fotade sen en härlig bildserie där man ser hur trädet "växer" fram. Linnéa blev överlycklig när hon såg att hon själv hade ritat ett träd!

På eftermiddagen i lokalen gjorde vi en härlig musikhatt. Barnen fick rabbla upp alla sånger de kan, så skrev jag titlarna på små papperslappar i olika färger. Det blev måååånga lappar... Sen plastade vi in dem i lamineringsmaskinen, klippte ut dem och la dem i vår magiska hatt... Sen hade vi en jättemysig musikstund där alla var delaktiga, både i att dra lappar och sjunga!!

måndag 26 november 2007

Rödluvan och Vargen

Det är återigen dags att besöka vårt magiska sagoland. En efter en kryper barnen tysta genom vår magiska spegel in i världen där fantasin råder och allt kan hända. Vårt röda sagoklot lyser, och spänningen går nästan att ta på..


Det var en gång en liten flicka som kallades för Rödluvan... Namnet hade hon fått för hon alltid hade på sig en röd luva som hon fått av sin mormor...


Sagan berättas utan bok, med en flicka med röd luva, och ett lurvigt tygstycke (vargen) som enda rekvisita.


Efter vi krupit ut ur sagovärlden för den här gången får alla en uppgift att rita en teckning från sagan. En del tyckte det var svårt, men efter en stund hade vi massa fina teckningar med Rödluvor, vargar, jägare, skogar och stugor...

lördag 17 november 2007

Vi åker till Junibacken

Det är sjukdomstider i gruppen. Idag räknade jag med nio barn, men när telefonen gått varm på morgonen med anmälningar om sjuka barn blev det bara fem, Vilda, Vera, Joel, Emma och Linnéa... Då ska vi passa på att göra något extra roligt, tänkte jag. Vi åker till Junibacken på Djurgården! Vi kollade upp dagsschemat på Junibacken, både Karlsson på taket och Pippi skulle uppträda, perfekt. Vi packade in oss i bilen och åkte iväg. På vägen såg vi två brandbilar (och två ambulanser och en polisbil..) så vi passade på att åka förbi Kungsholmens brandstation där Jonas jobbar, för att se om de var de som var ute och åkte. Men det var det nog inte för brandbilarna stod parkerade innanför portarna på stationen, och Jonas fick vi inte tag i. Vi bestämde att brandstationen åker vi till en annan dag.

Till Junibacken kom vi precis lagom innan Karlsson föreställningen skulle börja. Vi satte oss och åt lite pepparkakor innan. Karlsson var rolig, men den där Fröken Bock (Lillebrors hembiträde) var en elak sur tant. Karlsson kallade henne för Husbocken, och det gillade hon inte. Han och Lillebror filurade med henne ordentligt, och Karlsson åt upp en hel plåt med hennes nygräddade bullar...
Vilda gillade inte alls Fröken Bock, utan blev lite rädd och ville åka hem. Men sen satt hon i mitt knä, så då gick det bra igen.


Sen åkte vi sagotåget, en resa genom flera av Astrids underbara sagor. Det rekommenderar jag verkligen för alla som inte gjort det. Alla satt stilla och lyssnade och tittade på Emil, Ronja, Karlsson och de andra vi "flög" igenom. Kattladraken och Råttan Tjofsan från Nils Karlsson pyssling var dock lite läskiga...

Men vad är det som låter... Precis när vi kliver av tåget hör vi några som sjunger... Det är piraterna från Pippis pappas båt som kommer och ska hälsa på hos Pippi... Vi kommer rakt in i nästa föreställning! En jättehärlig föreställning med massa sånger från Pippi på de sju haven. Och självklart lite dragkamper där Pippi självklart är starkast...

Lunchdags, och vad passar bättre än Pippis hemlagade pannkakor med grädde och sylt!?

Vi hade verkligen jättemysigt, och innan det var dags att åka hem hann vi både leka hemma hos Karlsson och i Villa Villerkulla, och vara med i en sångstund där det var riktigt ös...

I bilen hem var det flera trötta barn, och både Vilda och Linnéa somnade. Ja kan erkänna att jag inte hade så svårt att somna på kvällen jag heller!
Tack för en mysig dag!


onsdag 14 november 2007

En mysig dag! 071114

En sån mysig dag vi haft idag... På förmiddagen var Anna med lekisbarnen på bio i Vällingby och såg Pippi Långstrum. Jag hade poppat lite popcorn och packat med festisar till alla. Sen gick jag och Elisabeth till vår Mulleskog med Linnéa, Vilda, Svea, Frida, Vendela, Theodor, Edvin och Edvin där vi mötte upp Kerstin med Lucas, Mira, Vera och Valter.
Det var ganska kyligt, någon minusgrad, och marken var nästan helt vit av den snön som fallit de senaste dygnen. Vi jobbade lite på vår koja som vi byggt under hösten, den har verkligen blivit jättefin nu. Jag tror att det är många andra grupper med barn som är där också, och till min glädje så hjälper de till att bygga på den istället för att förstöra, vilket jag var lite rädd för i början.
Sen åt vi lite matsäck som jag tagit med. Smakade jättegott med pepparkakor och festis i kylan.. Hade först tänkt packa med lite varm choklad, kan ju vara gott med något varmt, men förra gången fick jag dricka 1,5 liter choklad själv, för det var ingen favorit hos någon (men jag älskar det ;-)




Sen lekte vi Pomperipossa, och det är kul att se att nu förstår alla hur leken går till. Sen lärde Kerstin oss Mulleleken, en jättekul lek som vi kommer leka många gånger i skogen!
Efter två timmar med lek och skoj började vi känna oss frusna och sa hejdå till Kerstin och kompisarna och gick ner till lokalen för lite lunch.
Till lunchen kom Anna, Emma, Lukas, Isabelle, Vera och Joel tillbaka från bion. Alla tyckte att det varit kul, men Lukas tyckte det var "sådär gott" med popcorn...

Efter lunch gick Anna och hennes grabbar hem, Lukas åkte till mormor och morfar för att leka i snön som fallit hos dem (flera decimeter), och några la sig för att vila lite..
Då plockade vi andra fram en ny lufttorkande lera som jag köpt, och den arbetade och skapade vi med under hela eftermiddagen. Så roligt att se hur speciellt de yngre barnen som Frida, Linnéa, Vendela och Svea hanterar och arbetar med leran...



Ikväll har jag varit och köpt fyra nya ficklampor... Vi älskar ficklampor, speciellt min gullkille Theodor... Sen släcker vi i lokalen och spökar vi på låtsas... Ska bli roligt imorgon!!!

fredag 2 november 2007

Bilder från skrammelorkestern..



Emma gör ett stränginstument med gummisnoddar och en glasslåda





Vilda tittar vart ärtorna och gruskornen tar vägen

Vi gör en skrammelorkester (Fre 071102)

Fredag igen... Veckorna går fort! Idag är det bara jag som arbetar. Anna är ledig och Elisabeth sjukskriven med värk i armen. Har bestämt med Kerstin att vi ska träffas i Grötfatet, så vid nio promenerar vi dit. Emma, Linnéa, Vilda, Svea, Vendela, Frida och Theodor är med.
Efter någon timmes utelek går Kerstin in med 1-2 åringarna för lite Rim och Ramsor. "Mina" barn känner ju Kerstin väl eftersom vi försöker träffas och jobba tillsammans så ofta det går, men jag var lite osäker på om alla skulle vilja följa med. Men även Theo, Svea och Vendela följde glatt med in i parken.
En liten ramsa...

"Jag doppar tårna i vattnet... Fiskarna kommer! (sitt och "doppa" tårna. Dra upp dem
Jag doppar tårna i vattnet... Fiskarna kommer! hastigare när det blir farligare...)
Jag doppar tårna i vattnet... Gäddorna kommer!
Jag doppar tårna i vattnet... Gäddorna kommer!
Jag doppar tårna i vattnet... Hajarna kommer!" (dra upp fötterna och ramla omkull)

Jag var ute med de större barnen under tiden, men Kerstin berättade att alla var med, en del med rörelser och andra genom att bara titta på. Men hos Theodor såg hon stjärnögon...

Efter lunch var det dags för Vilda och Emma tillsammans med Kerstins Julia, Lucas, Sebastian och lilla Mira att göra en egna instrumet till en skrammelorkester.
Vi använde oss av tomma flaskor/burkar som vi stoppade linser/ärtor/grus i för att göra egna maraccas. Med gummisnoddar och plastlådor gjorde vi stränginstrument. Vi undersökte hur det låter att spela på glas med olika mycket vatten i. En visp och en plåtburk blev ett instrument, liksom wellpapp och en diskborste. Barnen fick använda sin fantasi för att hitta "instrument" att spela på.
Vi hade jättekul. Alla var väldigt fokuserade och efter att ha tillverkat alla instrument spelade vi och sjöng tillsammans!

torsdag 1 november 2007

En jättehög med löv




När lekisbarnen var inne gjorde vi andra en jättehög med löv på gården bakom lokalen. Där roade vi oss ordenligt, alla barnen slängde sig i högen, och sen kastade vi upp löven i luften så de regnade ner över oss!

måndag 29 oktober 2007

Besök av Trollmor Kloka

Vi har pratat om trollen i vår Trollskog fram och tillbaka länge, och nu tyckte jag att det var dags att ett snällt Troll skulle få visa upp sig lite...
Trollet Kloka bor i skogen bakom parkleken Ådalen, och just den här dagen var hon ute och letade efter Bergatrollets guld som hon så oturligt råkat tappa bort. När barnen kommer upp i skogen sitter Kloka på en sten och kokar en trolldryck i en stor kittel.. Hon ser gammal ut med vit hy, en vårta på nästan, svart krulligt hår, svans och stora guldringar i öronen och runt halsen.
Kloka blir lite rädd för alla barnen och gömmer sig bakom en buske. Barnen vågar sig fram och tittar på den läskiga röda trolldrycken. När de lyfter på locket är det fullt med spinglar och löv. -Fy vad äckligt, tycker de flesta...
Plötsligt vinkar Kloka till Elisabeth att hon ska komma närmare, och hon lämnar fram en lapp där hon ber barnen hjälpa henne att hitta guldet som hon tappat bort, annars får hon inte komma hem igen. Barnen hjälper glatt till, aningen avvaktande, Kloka är ju lite läskig. Guldet hittas och som tack för hjälpen får barnen en stor korg med kanelbullar och pepparkakor (och den läskiga trolldrycken smakade nästan på samma sätt som vanlig jordgubbssaft...). Även de som var lite rädda blev glada och sa att hon var ett riktigt snällt troll.
Så tänk vilken tur vi hade att Kloka var i skogen just den här dagen. Synd bara att jag själv inte var där, jag hade gärna velat se ett riktigt gammalt troll :-)

onsdag 24 oktober 2007

Måndag 22 oktober

Ny vecka igen... 22 oktober... Inte klokt så fort veckorna går...
Känner mig mer energisk än vanligt. Vi har gjort iordning på tomten i helgen och klippt ner våra GIGANTISKA äppelträd, vilket resulterade i en tomt som känns dubbelt så stor och som gjord för lek... Det ena trädet visade sig vara illa däran, och trädbeskäraren föreslog att vi skulle ta bort det. Men med alla låga grenar är det ju ett perfekt lek- och klätterträd! Så det beskars ordentligt och bara de grova grenarna är kvar och voila... Med gungor, ringar och rep har vi världens roligaste träd!
På fm kom Elisabeth och hennes barn hem till oss och det var kö (!) vid trädet... Alla ville prova att klättra! Pippi och Ronja (kaninerna) har ju också en viss dragningskraft, och de fick komma ut och gå i koppel. Vilda vill gärna hålla och mysa hela tiden (vilket kaninerna snällt fick finna sig i :-)) så jag tror jag vet vad hon önskar sig i 4-års present Johanna...

I en hörna satt Frida och Linnéa plötsligt böjd över något som verkade mycket intressant... En död mus. Vi ordnade begravning och helt spontant började Linnéa sjunga "Lilla mus, lilla mus, lilla söta musen. Hon är död, hon är död"... Så fint för lilla musen.

På eftermiddagen när småtjejerna sov gick Isabelle, Emma, Lukas och jag ut för att göra en "Inte nudda marken bana", Lukas har byggt en på landet tidigare så han var byggnadschef. Vi samlade stenar, plankor mm som vi la i en bana runt lekträdet och det blev en jättefin bana där vi både hoppade, gungade och klättrade utan att nudda marken!

Musik att spela och sjunga till

Vi äro musikanter

Vi äro musikanter utifrån Vällingby

Vi äro musikanter utifrån Vällingby

Vi kan spela havstrumma, triangel och claves

Vi kan spela med bjällror och på ägg

Och vi kan spela bomfaderalla, bomfaderalla, bomfaderalla

Vi kan spela bomfaderalla, bomfaderallanlej



Min gamla moster

Jag har en gammal moster

som heter Lisa Vik

Det bästa som hon vet är

att spela sin musik

Och så låter trumman

och trumman låter så

Och så låter trumman

och trumman låter så

(sen cymbal/pinnar/maraccas/triangel/bjällror/kastanjetter)


Spela fin musik (mel. Dansa i en ring)

Spela fin musik, spela fin musik, spela fin musik, spela fin musik

Spela alla, spela alla, spela alla på en gång

Spela en och en, spela en och en, spela en och en, spela en och en

Spela alla, spela alla, spela alla på en gång


I vår orkester (mel: Hjulen på bussen)

Att spela på vår trumma låter Bom, bom, bom

Bom, bom, bom, bom, bom, bom

Att spela på vår trumma låter Bom, bom, bom

Bom, bom, bom, bom, bom, bom

Här i vår orkester


Att spela på triangel låter pling, pling, pling

pling, pling, pling, pling, pling, pling

Att spela på triangel låter pling, pling, pling

pling, pling, pling, pling, pling, pling

Här i vår orkester


Att spela på maraccas låter ksch, ksch, ksch...

Att spela våra pinnar låter klonk, klonk, klonk...

Att spela våra bjällror låter bling, bling, bling...

Att spela kastanjetter låter klick, klick, klick...

Att spela på cymbaler låter pling, pling, pling..

Torsdag 18/10


Lekisdag. Lekisbarnen leker och sjunger och pratar om larmnumret 112. Vad som kan hända och när man ska ringa. I parken leker vi andra och bygger vägar i sandlådan med traktorer och lastbilar.

Efter lunchen har vi musikstund igen, och alla är med och tycker det är jättekul. Populäraste instrumenten är trumma och triangel. Jag har skrivit om texterna på några sånger så vi kan spela till dem...

Söta Svea...

Onsdag 17/10

Vilda och Emma i kojan

Mulleskogen. Vi leker i vår fina koja som vi byggt. Sen kommer Pomperipossa på besök. Jag har tagit med en sjal, en plinga och en filt, sen är leken i full gång... Men sjalen på huvudet blir jag häxan Pomperipossa och jag gömmer mig bakom ett träd. Sen plingar jag och bankar med min käpp tre gånger i marken, och då förvandlas alla barn till stenar. Sen tar jag min filt och gömmer ett barn under, och kompisarna ska gissa vem som är borta. Vi turades om att vara Pomperipossa tills det var matsäcksdags.

Tisdag 16/10

Lekisdag. Lekisbarnen med Elisabeth sjunger visan ”Dagarna de går och går” och övar på veckodagarna. Sen gör de spindlar av pärlor och piprensare som ska bo i vår trollskog. Alla barn med föräldrar har fått i uppgift att göra ett troll hemma som ska bo i lokalen, och vilka vi kommer jobba med framöver. Det är jättekul att se hur fina och olika alla troll blir!

Småbarnen går till ”Lilla parken” och leker. I lokalen är det Emmas tur att hjälpa till med lunchen, hembakad pizza! Mums, tycker det allra flesta.

Äntligen har våra nya musikinstrument kommit, och vi plockar upp dem tillsammans. En havstrumma, en handtrumma, två tamburiner, kastanjetter, fingercymbaler, claves, maraccas, bjällror och en triangel. Vi hade en jättemysig sång- och musiksamling tillsammans, där alla fick prova de nya instrumenten. Eller mest musikstund måste jag nog säga för sång blev det inte mycket.. Svårt att spela och sjunga samtidigt...

Måndag 15 oktober

Vi går till Grötfatet och cyklar och leker. Emma, Lukas och Isabelle lär sig åka nerför brandstången i stora klätterställningen. Vi övar oss på att hoppa hopprep, det är fortfarande lite svårt med dubbelhopp (dvs inte bara hoppa när repet slår i marken utan försöka hitta en rytm). Emma och Isabelle har blivit jätteduktiga och kan hoppa fler än 8 hopp. Linnéa, Frida och Vanessa hoppar ”ormen”. Lukas har hittat en tvåhjuling och cyklar runt på gården, hopprep säger han "nej tack" till än så länge... . Efter lunch går Emma, Joel och Vilda går med Elisabeth till badhuset för lite lek och plask. Vi äter mellis ute innan vi går hem. Många trötta ben när vi "äntligen" kom hem :-)

Lekis 25 september

Vi pratar om Teatern vi såg och alla verkar ha haft kul!

Vi klipper och klistrar bilder på Rut och Knut från foldrar som vi fått och gör ett litet collage.


Dags för Sagolandet igen... Den här gången är alla med, och det är jättekul.

Mitt magiska klot lyser och med en liten docka i blå klänning och två halsband börjar jag min saga. I skogen där Ninni bor finns det 40 rövare. Rövarhövdingen heter Fiolito och han är ute efter ett halsband av oskattbart värde som ägs av en flicka som heter Mimmi... Sagan heter ”Inga rövare finns i skogen” och är skriven av Astrid Lindgren. En spännande saga som såklart slutar lyckligt.

När jag var liten brukade min mormor alltid läsa den sagan för mig, det var min absoluta favorit! Därför är det extra kul för mig att jobba med den, och det är roligt att alla barn tycker lika mycket om den som jag gör!

Det var många som lekte Peter och Mimmi och Fiolito resten av den dagen...

Teater Rut och Knut

Torsdagen den 20/9 samlades vi lite tidigare i lokalen för att bege oss till Teater Pero på Sveavägen. Med var Joel, Lukas, Lars, Isabelle, Vera, Emma, Alvin, Linnéa, Elisabeth och Johanna.


På tunnelbanan gick allt bra. Alla var lite spända, men förväntansfulla. Första utflykten med nya lekisgruppen.

Vi skrattade alla gott när Emma tyckte att ”Nästa Åkeshov” lät som ”Nettan åker båt”...

En kort promenad från tunnelbanan till teatern där det redan var andra barn som väntade.

Snart fick vi komma in i salongen, där vi bänkade oss på en enda lång rad.


Vem haltar här? Det är ju Rut..

Hon måste gå till doktor Knut”


Alla levde sig verkligen in i teatern, trots att det var lite svårt att förstå ibland eftersom ingen rekvisita användes. Det var tur att vi läst boken några gånger innan besöket.

När teatern var slut fick alla barn ett kort från föreställningen med sig hem.

En liten promenad till tunnelbanan igen och sen begav vi oss tillbaka till lokalen för att äta lite lunch.

En mycket lyckad dag tyckte alla vi som var med!

Lekis 18 september

Vi ska på teater ”Rut och Knut går till doktorn”, så vi förbereder oss genom att läsa boken.

Vi övar veckodagar och sjunger veckodags-sånger:

Dagarna de går och går efter varandra...”

Sju dagar har veckan”

Måndag ser jag mig omkring...”


Någon som har fler sånger med veckodagar så säg till...


Vi klipper cirklar och kvadrater och limmar på hårdpapp.

Vi leker ”Ja-leken”. Alla föreslår en aktivitet var och en, tex att hoppa, snurra, jogga mm och alla är med och ropar ”Jaaa”. En bra lek som stärker självförtroendet när man får medhåll från alla håll på det man vill göra!

Lekis 13 september

Vi får vår första bokstav med en bild som börjar på den samma. Vi kallar oss för namn med djur som barnen kommer på på samma bokstav: Vi hade svårt att komma på djur på J men det gick till slut.. Här är resultatet som framkallade många skratt...:-)

Lukas Lejon

Emma Ekorre

Isabelle Igelkott

Joel Jordgeting

Lars Lokatt

Vera Valross

Alvin Apa

Johanna Järv


Vi pratar om Ninni skogstroll igen. Vi rullar ut ett stort papper (1x3 meter) på golvet. Iklädda målarförkläden målar vi tillsammans Ninnis Trollskog med vattenfärg. Blå himmel, sol, träd, stenar och så Bergatrollets berg såklart.

Lekispremiär 10 september 2007

För våra 4-5 åringar ordnar vi lekis två fm i veckan. Nu är det premiär, och såklart jättespännande för våra nya lekisbarn Joel, Alvin, Lukas och Emma. "Gamla" i gruppen är Isabelle, Vera och Lars. Jag är första "fröken", vi dagmammor turas om en månad i taget. Ett genomgående tema under hösten är arbetet med "Sagan och fantasin".

Vi pratar om ålder och månaden vi fyller år.

Vi ritar självporträtt och de som kan skriver sitt namn.

Att jämföra med vid lekisperiodens slut (VT-08).


Vi inleder vårt sagoarbete med Ninni Skogstroll. Jag har gjort en magisk Sagospegel, och genom den kommer vi till Sagolandet. När vi är i Sagolandet kan allt hända. Vi sitter under en vit ”sänghimmel” med tyg runt om, och mitt magiska röda sagoklot lyser...

Alla är knäpptysta och spänningen går nästan att ta på. Alla vill inte riktigt krypa in i sagolandet, men lyssnar utanför istället...

Jag berättar sagan om Ninni Skogstroll utan bok


När sagan är slut kryper vi en och en ut från sagolandet, genom spegeln, och är tillbaka i lokalen igen. Vi pratar om sagan med Ninni. Vi talar om ”värderingar” och hur man är en bra och snäll kompis.

fredag 5 oktober 2007

Kalas för Svea 2 år!



Världens sötaste Svea fyller 2 år, och då blir det kalas!!!

lördag 11 augusti 2007

Soligt i Gamla Stan...

Jag har bott i en närförort till Stockholm i hela mitt liv. Kanske är det för att man blir bortskämd över att ha det så nära (20 min med t-bana) men det har slagit mig många gånger att jag kan väldigt lite om staden. De senaste åren är det är egentligen bara när svärföräldrarna från Lund varit på besök som vi sett staden från ett annat perspektiv än det rent shoppingmässiga... (och inte ens det blir speciellt ofta, trott eller ej...:-)
Men idag var det dags för ett besök. Sambon ville helst åka till stranden eftersom det var en sällsynt dag på så sätt att solen faktiskt visade sig, men jag var benhård (;-)) och sa; idag familjen ska vi se Gamla stan.
Som av en slump (?!) hamnade vi på Designtorget. En alldeles underbar affär med många dyra, roliga och ofta ganska onödiga prylar. Höll hårt i plånboken, "ska inte handla idag, vi ska stadsvandra"... (Tur att jag inte har en bäbis längre, för då hade det nog blivit svårt, finns så fina saker från Kalikå till de små... )
Efter besök i några affärer promenerade vi neråt Kungsan mot slottet. Jippi, där stod en sån där underbar studsmatta där man blir fastspänd i stora gummisnoddar när man hoppar så man kommer jättehögt. .. Ok, vi ska promenera, kanske inte det roligaste barnen vet, så de får hoppa lite nu så kanske de håller sig lugna sen.. Jörn prutade lite med killen och sen var det hoppdags.. Emil var halv skräckslagen 95% av tiden och vägrade skjuta ifrån med fötterna trots upprepade instruktioner, men han hade nog kul.. 5% i allafall... Emma däremot sköt ifrån duktigt med fötterna, men rörde inte en min. "Åh så duktig du var" säger jag efteråt, "var det kul?". -"Ja", svarar hon, "jag vill hoppa igen"... Nej tänker jag, här har vi betalt tillräckligt och svarar "Nej, man får bara hoppa en gång, det säger han som jobbar här..." Tänkte försöka styra av ett utbrott lite smidigt genom att skylla på någon annan, men icke... Emma blir arg och vägrar ta på skorna, vägrar gå, vägrar allt! Jippi, man vill vara lite snäll mot sina underbara barn, och det resulterar i skrik och gråt för "det var ju så kul och jag vill igen"... Jag sväljer hårt två gånger, tvingar på de svettiga, rosaglittriga gympaskorna (som absolut skulle på i morse fast jag sa att de var för varma) och sätter vänligt men bestämt en halvt hysterisk unge i vagnen..
Vid slottet var det någon från ovan som gav en hjälpande hand, för vi kom lagom till vaktavlösningen, och Emma slutade skrika tvärt... Alla barnen följde med stor spänning de fyra vakterna och deras handhavanden.. När de passerat kom 414 frågor om allt... "Varför får de inte prata, dödar dem mig om jag säger något "(Emil citat..)," varför vaktar de slottet, vad gör en kung..." Emmas dåliga humör var som bortblåst, och jag lovade att hon och jag själva ska åka in och titta på "prinsess-saker" i livrustkammaren en dag. Sen promenerade (?) vi bland souvenirer och svenska flaggor på turisternas egen Västerlånggata... Kändes nästan som souveniraffärerna på Mallis, alla med samma sortiment...
Ett litet inköp blev det trots att jag inte skulle... Hittade en affär med de underbara nallarna från Bukowski, Emma förälskade sig i en vit säl, och Linnéa i en vit/brun hund som snabbt fick namnen Moses och Båtsman.. Men det var det hele...

Såg kanske inte så jättemycket av staden, men det var iallafall en början. Och som Jörn sa; "Det gick ju ganska bra att gå med fyra barn i stan". En ovan skulle nog anse att dagen till och från varit kaotisk, men jag håller nog med Jörn: En mysig dag och en början på vårt utforskande av staden "Stockholm i mitt hjärta..." ;-)

fredag 10 augusti 2007

Regnmoln...

Någon gång måste sommaren komma... eller?! Alla längtar, tv-meterologerna säger gång på gång att ett högtryck är på gång in över Sverige, snart! Men det följs alltid av lågtryck och regn.
Jag är sån att jag ofta börjar längta efter hösten, tycker att det är mysigt att få börja klä på sig sina (ofta nyinköpta) höstkläder. I år känns det inte så, inte ännu i allafall. Vi är förvisso bara inne i augusti ännu (=normal högsommarmånad) men tänk om vi inte får någon sommar i år. Hur ska vi orka? Som dagmamma är hösten och vintern en tung period med mycket blöta och slaskiga kläder som ska av och på... Men det orkar man ju för man får ju vara ute i det fina vädret på sommaren... Men utan sommar då...
Nej, nu ska jag sluta klaga. Det finns några moln jag gillar, även så här på sommaren, och det är meandis underbara moln. Var på kickoff förra helgen och såg höstens supercoola kollektion (finns förövrigt på www.meandi.se ). Där fanns bla. en superfin molnklänning till flicka och en tröja/tunika till mamma. Grå med fina vita moln, -ett måste i höst. Och för en total matchning så hittade jag häromdagen en grå molnväska från Färg Form Sweden! Lyckan är fullkomlig...;-) (Blir som ett vandrade oväder till hösten...)

Så visst kan det vara fint med moln på en grå himmel, iallfall så länge de kommer från meandi. I övrigt skulle jag vara glad för lite sol och värme...

torsdag 9 augusti 2007